Pravila foruma

Namen in pravila foruma
Post Reply
admin
Site Admin
Posts: 13
Joined: 10 Apr 2019, 19:28

Pravila foruma

Post by admin »

Dragi prijatelji, moram vam razložiti nekaj stvari, ker se od mene to pričakuje.

Torej bom to naredil, čeprav nerad, pričakujem namreč ljudi, ki jim ne bo potrebno soliti pameti z bontonom. Tekst, ki sledi, torej vzemite kot nekaj samoumevnega, pa čeprav je zapisan s črkami in besedami.

Ste gostje foruma, ki je namenjen ljubiteljem urejenega vrta in v tem vidite svoj interes ali je to vaš hobi. Forum je neodvisen. To pomeni, da za njim ne stoji nobeno podjetje.

° Forum je moja zasebna sfera virtualnega življenja. Strahotno kompliciran stavek bom razloži silno preprosto, če povem, da je tole tu moja virtualna dnevna soba, knjižnica, delavnica, ... Sem vabim prijatelje, da se pogovarjamo o in samo o stvareh iz naslova foruma. Želim, da pogovori tečejo v jeziku, ki bo razumljiv čim več ljudem. Dobrodošli so torej vsi, ki jim urejena okolica doma v življenju pomeni nekaj več; vsi, ki potrebujejo tehnično pomoč v mnenju ali ideji in seveda dobrodošli vsi, ki čutijo, da morajo tako pomoč dati, ne glede na nacionalno izbiro jezika.

Želim torej, da se pogovor odvija v jeziku, ki ga razumemo in pričakujemo. Sleng to prav gotovo ni, prav tako sem ne sodijo narečja, čeprav so meni dopadljiva in prijetna, saj resnično popestrijo slovenski jezik. Žal onemogočajo kvalitetno komunikacijo.

Pogovori v tem mojem virtualnem svetu bodo samo in izključno z namenom foruma. Za vse ostalo si poiščite kakšen drug prostor, ki vam bo to dovoljeval. Pogovore izven konteksta bom iz mojih virtualnih prostorov odstranil; če bo potrebno, tudi avtorje.

° Vsaka tema ima svoj naslov. Ker vsi pričakujemo, da bomo v tej temi dobili informacije o tematiki, ki jo naslov opisuje, je prav, da v temo vpisujete le vsebino, ki je predmet te teme. To je vsaj dvakrat dobro; prvič, ker bodo ljudje v pravi temi dobili prave informacije; drugič zato, ker bodo vaš prispevek ljudje našli (če bo v napačni temi se to ne bo moglo zgoditi). In vsi bomo srečni. Neustrezne dele bomo odstranili, tako da bodo šli v elektronsko močvirje ali pa bomo iz njih poskušali narediti novo uporabno temo. Vsebine se pošlje v elektronska nebesa takrat, ko so dvojne ali kako drugače nepotrebne ali neprimerne.

° Kot sem že rekel, je to moja virtualna dnevna soba, delavnica ... V njej bom kot gostitelj seveda tudi sam. Vse moje delo in moja karma bo torej izpostavljena vam, prijateljem. Vsi povabljeni lahko s seboj pripeljete prijatelje. Morate se zavedati, da je vaše delo in vaša karma s tem izpostavljena dejanjem teh, ki ste jih povabili. Skratka pokazali boste, kakšne prijatelje imate.

° V moje virtualne prostore ne prinašajte stvari, ki niso vaše, ki so ukradene ali kako drugače nedovoljene. Niti informacij o teh stvareh ne želim, da tu javno zapisujete. Skratka, ne počnite tega, kar ne želite, da drugi počno vam. Držite se prava intelektualne lastnine.
Če je tu komu potrebno še kaj dodatno razložiti, je bolje, da se takoj odreče obiska mojih virtualnih prostorov.

° Vse pogovore, ki jih boste tu zapisali se bom trudil hraniti za bodoče obiskovalce, da jih bodo vedno lahko brali. Vendar, ... moj hodnik je treba pomesti, dnevno sobo prepleskati, delavnico prenoviti, travnik pokositi ... v virtualnem svetu ni nič drugače. Skratka ne morem vam zagotoviti, da bodo vrata v moje virtualne prostore odprta vse sekunde vseh let, zato v njih ne puščajte ničesar takega, ki bi v primeru, da vam ni dostopno, lahko povzročilo škodo. Ne puščajte tu tudi ničesar takega, kar bi drugim lahko povzročilo škodo. Za vse te stvari ste, tako kot tudi v resničnem življenju, odgovorni sami.

° Vse, kar v mojih virtualnih prostorih zapišete, dobi svoj odmev. Odmev je skrit v bitih diskov in se razprostira preko celotnega spleta. Odmev je na ekranih uporabnikov, v bazah iskalnikov. Ima izjemno moč, saj lahko doni še zelo dolgo. In tega jaz ne morem in ne želim niti v enem samem delčku spremeniti. Pazite torej, kako se ostalim obiskovalcem ter svetu predstavite, saj vas bodo takega videli. Ustvarjajte si prijatelje in ne sovražnikov.
Obnašajte se torej tako, da ne boste imeli potrebe za tem, da bi svoje prispevke brisali, ker se tega ne da storiti. Razumeti morate, da je zgodovino popolnoma nemogoče spremeniti. V tistem trenutku, ko oddate svoj prispevek, ste ustvarili droben delček zgodovine. Uporabite predogled in razmislite, kaj bo vaše pisanje povzročilo, šele potem oddajte post. Tistim manj premišljenim lahko zberemo za eno peščeno uro (3 min), ko se bo pesek iztekel, naj oddajo post. Vsakršno brisanje prispevkov je torej nesmiselno in proti pravilom foruma.

° Kaj naredite doma, ko dobite poln nabiralnik reklam, kaj naredite, ko dobite na elektronski naslov kup solate? Po moje vas sreča mine. Mene prav gotovo. Torej prijatelji lepo, lepo prosim, da se kot povabljen gost ne spremenite v trgovskega potnika. Če bom v tem virtualnem prostoru želel reklamo, si jo bom prav gotovo znal zagotoviti sam. Živimo v svetu, kjer je težko narediti karkoli, brez da se oglašujemo. Vem da je tako, a moji virtualni prostori niso namenjeni trženju za tretje osebe. Če se bo tu pojavila reklama, se bo pojavila zato, da boste od tega imeli nekaj malega vi vsi. Torej zato, da bomo plačali stroške vzdrževanja foruma... Mogoče celo zato, da bo malo poplačan trud tistih, ki mi pomagajo pri virtualizaciji mojega doma.

* V kolikor se vaše mnenje navezje na kakšen produkt, svoje mnenje utemeljite.

° Kot gostitelj želim, da se tu počutite dobro. Ker boste imeli te virtualne prostore na razpolago več časa, kot lahko zanje skrbim sam, bom nekaterim izmed vas zaupal, da mi pri delu pomagate. Moderatorji so zadolženi zato, da popravijo, spremenijo, brišejo, premaknejo vaše pisanje v dele foruma, kamor sodijo. Skratka zato, da uredijo stvari po predalčkih tako, kot bi že od samega začetka morale biti.
Biti moderator ne pomeni, da imate zato daljšega, temveč je to obveznost, ki ni ravno enostavna in je tudi precej obremenjujoča. Biti moderator pomeni, da moraš skrbeti, da je prostor urejen, smeti pometene, okna zaprta, ko preveč piha ... Moderatorji imajo s tem urejanjem precej dela, zato prosim, da jih spoštujete.

° Obnašajte se torej tako, kot pričakujete, da se bo pri vas obnašal bilo kateri prijatelj. Dobro razmislite, kaj bi vi storili z gostom, ki poskuša delovati drugače, kot je v navadi pri vas, kajti to v takem primeru lahko doleti tudi vas.
Logično in normalno je, da bom vse, ki se ne bodo držali "hišnega reda", odslovil. Se bom pa posebej trudil v smeri, da človeka ne bom ocenil po enem samem postu, eni neumnosti, po barvi oči in načinu izgovorjave besedice mama.

° Verjetno vam je zdaj že jasno: v mojem stanovanju, pa čeprav je virtualno, je moja želja za vas pravilo.


Za forumom ne stoji nobeno podjetje. Prispevki z namenom prikritega oglaševanja bodo brisani.
Post Reply