Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Odgovori
Sandi
Prispevkov: 28
Pridružen: 14 Apr 2019, 15:37

Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Odgovor Napisal/-a Sandi » 04 Maj 2019, 13:15

Pri nakupu nove vrtne kosilnice je odločujoč faktor cena, oziroma znesek, ki smo ga pripravljeni vložiti. Pri kosilnicah je podobno, kot pri avtomobilu. Neradi gremo na slabši avto, kot smo ga imeli. Imamo različne velikosti trat, različne terene, različen odnos do stopnje negovanja. Kateri pa so dejavniki, ki odločajo o izboru in ceni kosilnice?


Električna ali motorna?

Za električno moramo za seboj vleči električni podaljšek. Priprava, uporaba in pospravljanje podaljška je zoprno delo. Zoprno je električni podaljšek prestavljati okoli dreves in grmovja. Zaradi kabla ima kosilnica omejeno gibljivost in doseg po terenu. Iz teh razlogov se mnogi uporabniki električnih kosilnic omejujejo na nujne košnje. Pustijo, da trava zraste velika in potem kosijo do zemlje. Temu je primeren izgled trate. Zaradi kabla ima kosilnic omejeno

Motorna kosilnica je bistveno gibjivejša po terenu. Njena slaba lastnost je glasnost. Korekten uporabnik se izogiba uporabi prezgodaj zjutraj ali kadar bi očitno motil sosede. Pravilo je enostavno, ne ropotaj sosedu, kar ne želiš, da bi on ropotal tebi.


Način košnje?
Opcije so zbiranje v koš, stranski izmet ali mulčanje. Stranski izmet ponavadi uporabljamo, kadar želimo odkošeno travo iz nekega razloga pograbiti. Zbiranje v koš ima za posledico, da moramo nekje koš izprazniti in da se za toliko podaljša čas košnje. Prednosti mulčanja so v povezavi v tekstu. Pri zbiranju v koš pride manj v poštev uporaba fitofarmacevtskih sredstev, ker se ta sredstva lahko znajdejo na kompostnem kupu.

Razlike dobro razloži tudi ta video:


Samohodna ali potisna?
Majhen ali velik napor pri košnji trave je dejavnik, ki nas odvrača, da bi kosili pogosteje. Ko se enkrat navadiš na samohodnost, je težko iti na slabše.


Širina košnje?
Širša, kot je širina noža, hitreje pokosimo.

Ročni ali baterijski zagon?
V zadnjem času so se pojavile motorne kosilnice, ki imajo baterijo in električni štarter. Priročen napredek, ki košnjo omogoča starejšim, mlajšim in ženskam, ki jm ročni zagon predstavlja problem.

Odgovori