Ciprese

Odgovori
Sandi
Prispevkov: 362
Pridružen: 14 Apr 2019, 17:37
Kraj: Grosuplje

Ciprese

Odgovor Napisal/-a Sandi » 10 Maj 2020, 21:20

Zadnja leta ciprese pogosto propadajo. Vzel sem si čas za študij vzrokov. Spodaj navajam vir. Članek je iz leta 2016, slik ni več. Kopiram ga z navedbo vira, če bi izginil še ta. Naredim pregled, če bi opazil kakšne škodljivce ali luknjice na deblih.

Letos precej zamujam, Prejšnja leta sem ciprese očistil aprila. Na vsaki cipresi višine dober meter so 3-4 takšni polži značilni za ciprese, ki imajo svoje načrte s solato na drugi strani cipres.

Nato sem s puhalnikom prvič izpihal še vse odmrle vejice, ki jih je v notranjosti cele kupe. Pričakujem, da bo večja zračnost zgostila zeleni del cipres.


cipresni polž.jpg
cipresni polž.jpg (222.46 KiB) Pogledano 1060 krat----------------------------------------------------------------------
vir: https://zivameja.si/ciprese-se-susijo-kaj-sedaj/

  • Vzrokov za sušenje/rjavenje cipres je lahko več in ni nujno vedno kriv škodljivec. Dostikrat, še posebej poleti, ciprese rjavijo zaradi pomanjkanja hranil. Rjavenje cipres je še posebej močno odraženo, če jim primankuje magnezija. Svetujemo vam, da ciprese dvakrat letno pognojite z namenskim gnojilom za iglavce, ki vsebuje magnezij, s čimer boste dosegli, da bodo vaše ciprese odpornejše in manj podvržene rjavenju. Če vaše ciprese že dosledno gnojite in sušenje/rjavenje cipres zato ni posledica pomanjkanja hranil, berite dalje.
  • Če se izključi pomanjkanje hranil, kot vzrok rjavenja cipres, je treba opazovati naprej. V drugem koraku natančno preglejmo ciprese, če kje opazimo kakšne hroščke, ličinke ali moje. Pri sebi imejmo fotoaparat, da lahko škodljivca, v primeru, da ga opazimo, lažje nato prepoznamo z dihotomnim ključem. Če škodljivca sami ne uspete prepoznati, se s fotografijo obrnite na strokovnjaka, ki vam bo tudi svetoval, s čim škropiti.
  • Če škodljivcev ne najdete, natančno preglejte deblo in veje, če opazite kakšne luknjice. Luknjice na deblu so znak južnega brinovega krasnika, luknjice v vejicah (vidno pri stiku vejice z deblom) pa so znak, da je ciprese napadel podlubnik. Luknjica na posušenem deblu (v obliki črke D) je znak da je ciprese napadel južni brinov krasnik.
  • Če na cipresah ne opazite ne škodljivcev in ne luknjic, potem se osredotočite na korenine in na deblo v spodnjem delu ciprese. Preverite ali so ciprese nad koreninami zdrave in ni znakov gnitja. Pozorni bodite tudi na to, ali lubje v tem predelu odpada. Gnitje in odpadanje lubja nakazuje glivično okužbo cipres.
  • Če ste do zdaj izključili 4 najpogostejše vzroke propadanja cipres, raziskujmo naprej kaj bi lahko bilo narobe. V tem koraku preverite konice posušenih vejic. Ali opazite morda črna trosišča (primer na fotografiji)? Če da, potem, je najverjetneje prišlo do glivične okužbe s Phomopsis thujae.
Lahko pa da je za sušenje cipres kriv vaš ali sosedov kuža, saj se ciprese lahko posušijo tudi zaradi pasjega urina. Če se ciprese sušijo bolj pri tleh, konice vejic pa so obarvane bolj črno, je možno, da je to vzrok.

--------------------------------------------------------
Kekov listni zavrtač
Slika
vir:http://www.zatiranje-skodljivcev.si/vas ... april-maj/

letalec007
Prispevkov: 77
Pridružen: 20 Apr 2020, 19:39

Re: Ciprese

Odgovor Napisal/-a letalec007 » 11 Maj 2020, 16:33

Kdaj se pa lahko režejo.Verjetno zdaj po ledenih možeh kolikor imam v spominu so mi rekli da ne prezgodaj ker lahko zmrzne

lukahr
Prispevkov: 52
Pridružen: 22 Apr 2020, 10:02

Re: Ciprese

Odgovor Napisal/-a lukahr » 11 Maj 2020, 16:55

Nevem jaz sem jih letos rezel nekje v začetku marca pa so vredu

letalec007
Prispevkov: 77
Pridružen: 20 Apr 2020, 19:39

Re: Ciprese

Odgovor Napisal/-a letalec007 » 11 Maj 2020, 18:35

Pol so mene sam mal prestrašili.Bom zrihtal za vikend

Odgovori