Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Sandi
Posts: 479
Joined: 14 Apr 2019, 17:37
Location: Grosuplje

Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by Sandi »

Pri nakupu nove vrtne kosilnice je odločujoč faktor cena, oziroma znesek, ki smo ga pripravljeni vložiti. Pri kosilnicah je podobno, kot pri avtomobilu. Neradi gremo na slabši avto, kot smo ga imeli. Imamo različne velikosti trat, različne terene, različen odnos do stopnje negovanja. Kateri pa so dejavniki, ki odločajo o izboru in ceni kosilnice?


Električna ali motorna?

Za električno moramo za seboj vleči električni podaljšek. Priprava, uporaba in pospravljanje podaljška je zoprno delo. Zoprno je električni podaljšek prestavljati okoli dreves in grmovja. Zaradi kabla ima kosilnica omejeno gibljivost in doseg po terenu. Iz teh razlogov se mnogi uporabniki električnih kosilnic omejujejo na nujne košnje. Pustijo, da trava zraste velika in potem kosijo do zemlje. Temu je primeren izgled trate. Zaradi kabla ima kosilnica omejen radij. Potrebno je prestavljati kabel okoli ovir.

Baterijska kosilnica
Baterijska kosilnica združuje prednosti električne in motorne. V trgovinah večinoma prodajajo ožje od 46 cm in manjše moči, primerne za majhne trate. Kupimo lahko že širine košnje 50 ali več, z nastavljivo samohodno hitrostjo.

Motorna kosilnica je bistveno gibjivejša po terenu. Njena slaba lastnost je glasnost. Korekten uporabnik se izogiba uporabi prezgodaj zjutraj ali kadar bi očitno motil sosede. Pravilo je enostavno, ne ropotaj sosedu, kar ne želiš, da bi on ropotal tebi.

Način košnje?
Opcije so zbiranje v koš, stranski izmet ali mulčanje. Stranski izmet ponavadi uporabljamo, kadar želimo odkošeno travo iz nekega razloga pograbiti. Zbiranje v koš ima za posledico, da moramo nekje koš izprazniti in da se za toliko podaljša čas košnje. Prednosti mulčanja so v povezavi v tekstu. Pri zbiranju v koš pride manj v poštev uporaba fitofarmacevtskih sredstev, ker se ta sredstva lahko znajdejo na kompostnem kupu.

Razlike dobro razloži tudi ta video:


Samohodna ali potisna?
Majhen ali velik napor pri košnji trave je dejavnik, ki nas odvrača, da bi kosili pogosteje. Ko se enkrat navadiš na samohodnost, je težko iti na slabše.


Širina košnje?
Širša, kot je širina noža, hitreje pokosimo.

Ročni ali baterijski zagon?
V zadnjem času so se pojavile motorne kosilnice, ki imajo baterijo in električni štarter. Priročen napredek, ki košnjo omogoča starejšim, mlajšim in ženskam, ki jm ročni zagon predstavlja problem.

Moč motorja
Moč motorja je sorazmerna s prostornino motorja. Moč pride do izraza:
- pri košnji visoke trave, največkrat so to vikendi ali neredna košnja. Motor manjše moči bo trava hitreje zadušila. Vžiganje motorja lahko postane utrujajoče.
- pri pobiranju v koš zna imeti mokra trava kar nekaj kilogramov. Pri samohodnih bo močnejši motor lažje kosil in poganjal celo kosilnico s košem.

Tip školjke
Kosilnice s kovinsko školjko so trpežnejše. Najbolj trpi čelo kosilnice v primerih, ko je na travi veliko ovir in se s čelom vanje zaletavamo. Kovinsko je lažje popraviti.
Sandi
Posts: 479
Joined: 14 Apr 2019, 17:37
Location: Grosuplje

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by Sandi »

mowjob wrote: 24 Jun 2020, 16:33 Kupujem novo kosilnico. Do sedaj sem imel elektricno ALKO na kabel, kar pa nova zagotovo ne bo. Imam cca. 300m2 trave s precej sadnega drevja. Rad bi, da mi kosilka zmore dobro pobirati travo, listje in manjse sadje (cesnje, nezrela jabolka,...) v koš - torej, kosilka z vecjo sesalno mocjo. Nagibam se raje k ne-samohodni, budget do 300€ oz. Ce se najde kaksna ekstra boljsa tudi do 400€ (ampak raje manj :).
Kaj priporocate?
Gledal sem tole Stigo: STIGA COMBI 48 Q ST 140 OHV AUTOCHOKE ROTACIJSKA KOSILNICA

Hvala za pomoc.
Travo in listje pobere vsaka kosilnica, sadje je pretežko. Tudi ni dobro za nož, če bi se zadeval v pečkato sadje.
Kosilnico kupuješ za 10-15 let. Vedno si boš hvaležen, če dodaš 50€ npr. za enak model s pogonom STIGA COMBI 48 SQ ST 140 OHV. Ko boš imel enkrat samohodno, ne boš hotel nazaj.
Na tvojem mestu z veliko drevja bi si omislil še baterijsko nitkarico za predhodnjo obkošnjo debel. Obkosiš 30-40 cm. Boš potem veliko manj opletal naprej in nazaj s kosilnico.
Nihče od nas ni preskusil veliko kosilnic. Kot napisano zgoraj, šteje vsak cm širine. Pri visoki travi se izkaže moč. Za raven teren bi vzel 160 ccm, za neravnega pa 190 ccm.
aljaz321
Posts: 23
Joined: 07 Sep 2020, 09:51

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by aljaz321 »

Zdravo
Počasi morm nabavit svojo kosilnico, ker si jo sedaj sposojam pri očetu :D
Ima mogoče kdo kak predlog. Prej sem bil prepričan v bencinsko sedaj pa me mamijo baterijske, predvsem zaradi hrupa. Včasih se mi Glih v nedeljo izide da bi kosil.
https://www.ebay.de/itm/FUXTEC-Benzin-R ... 890.l49286
https://www.ebay.de/itm/Akku-Rasenmaehe ... 890.l49286
Prosim tisti ki imate akumulatorske povete kak se kej obnašajo, čas košnje, moč motorja zadovoljiva ali ne...
Sedaj kosim približno 1.5 ure
Sandi
Posts: 479
Joined: 14 Apr 2019, 17:37
Location: Grosuplje

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by Sandi »

Zanimivo. Če pogledaš specifikacije navedene baterijske na proizvajalčevi spletni strani, ima enako glasnost kot bencinska. Večina primerjav poroča o tišjih baterijskih.
Baterijska je tudi moje še vedno neodgovorjeno vprašanje, ker bi rad tišjo košnjo. Na spletu zadnje čase opažam upad zanimanja in celo vračanje nazaj k bencinskim.
Vsekakor je višja nazivna napetost dober indikator. Če zmnožimo Ah (kapaciteto baterije) z nazivno napetostjo dobimo Wh. Več je bolje oziroma nakazuje na močnejši motor. Pomanjkanje navdušenja je posledica, da baterijske še vedno niso tako močne kot bencinske, kar se pozna pri moči samohodnosti, sesalnem efektu rezila... in to vse na koncu uporabniki opazijo kot slabšo kvaliteto košnje predvsem mulčanja.
Če kosiš 1,5 ure verjetno ena baterija ne bo dovolj.
Pred kratkim sem bil odsoten in sinovi niso upoštevali višine košnje. Ko sem spustil višino za eno stopnjo se je dušila 160 ccm bencinska kosilnica.
Last edited by Sandi on 13 May 2021, 14:10, edited 1 time in total.
letalec007
Posts: 263
Joined: 20 Apr 2020, 19:39

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by letalec007 »

Tako je bencinska je v bistvu tišja.Kako vem ,imam dva soseda ki sta nabavila tole čudo na baterije.Je ožja če kosiš večjo travo ne pelje oz je takoj prazna...
Pri bencinski je slišat pri zaprtem oknu brenčanje pa veš da je kosilnica,baterijska pa pride v neko resonanco katero stekla ne izničijo.Ko je sosed prvič zalaufal sem pol ure hodi po bajti kaj brni,potem pa še 10 min po vrtu,da sem našel misterij.Ker je bilo zadnje čase kar precej dežja trava pognojena za kosit pa ne časa se je moja 200ccm kar amatrala.Mokra trava jo je basala za znort.Niti nočem pomislit kako bi kosil na baterije.
Borut 70
Posts: 5
Joined: 03 Oct 2020, 05:54

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by Borut 70 »

Pozdravljen
Sam imam makitino baterijsko kosilnico. Je precej tišja od stare z motorjem. Ima celo dva načina delovanja. Tišji in normalni. Sama poveča število vrtljajev tako da z zabijanjem do sedaj nisem imel problemov, tudi ko sem kosil malo večjo travo. Normalno kosim na 3 dni ne več kot 1/3 višine. 400 m2 pokosil z eno in pol polnitve 2x18 6 Ah baterij. Jaz na bencin ali pa na kabel ne grem več.
Andrej
Posts: 29
Joined: 12 Feb 2021, 18:24

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by Andrej »

Sam sem prešaltal iz električne na baterijsko. Nabavil sem budget baterijsko kosilnico (al ko moweo 3.85 li). V kompletu so dve 4000mah bateriji. Za košnjo rabiš eno tako da je ena lahko na polnilcu. Dodatno sem nabavil še nitkarco iz istega programa načrtujem še škarje za živo mejo. Vse v istem programu katerim paše ista baterija. Da se tudi dokupit 5000mah baterijo. Kosimo okoli 250m2. Zadostuje manj kot baterija in pou. Je pa fajn ker če bi rabil več bi se mi med košnjo druga baterija polnila. Za to sem se pa odločil ker sem se bal da mi ena baterija ne bo zadostovala za celotno površino. Lani je bila kosilnic v merkurju v akciji za 270€. Za nitkarco sem dal 60€.
baktiv
Posts: 353
Joined: 27 Mar 2022, 16:39

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by baktiv »

Yo, jaz imam tudi namen nabavit kosilnico.
Nagibam se bolj za akumulatorsko (baterijsko), ker sedaj jaz in še dva soseda uporabljamo isto (naselje dvojčkov), vendar skrbim in pospravljeno imam pa jaz 🤦‍♂️😁

Torej katero mi priporočate? Imam pa cca 100m2 :)

Za robove pa uporabljam tole..
Attachments
Screenshot_20221007_175956.jpg
Screenshot_20221007_175956.jpg (69.28 KiB) Viewed 1382 times
User avatar
Zonpol
Posts: 645
Joined: 30 Mar 2021, 07:47

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by Zonpol »

Čimprej si kupi svojo. Veliko semen plevela ostane na nožu in v komori, ki se potem pti tebi raztrosi. Torej je tvoja borba proti plevelu zastonj.
Podoben trimmer s plastičnimi nožki sem imel. Meni neuporabno. Kupil sem nitkarico. Idealno bi bilo z nožem, ki naredi idealen rob in ne cefra. Nekaj takega si moram enkrat nabaviti.

SAVE_20221007_214251.jpg
SAVE_20221007_214251.jpg (337.43 KiB) Viewed 1371 times
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

Dnevnik Optimax 234 - 2019 | Renovacija KBG - 2022 | Dnevnik KBG Yvette
baktiv
Posts: 353
Joined: 27 Mar 2022, 16:39

Re: Kupujem novo vrtno kosilnico - katera je boljša?

Post by baktiv »

Absolutno si bom kupil svojo, ker vem da ste ze pisali o tem da se semena lahko prenašajo tudi s kosilnico 😁
Tko da samo zanima me katero baterijsko? Nekaj imam ogledanih, ena prav tako od firme VonHaus, samo nevem glede moči....
Baterija naj bi zdržala za 30min delovanja, jaz pokosim teh 100m2 hitro, tako da nima smisla kupovati močnejšo, ali pač 🤷‍♂️😬

Tole 'nitkarico' z noži sem zasledil na yt in je res vrhunska, ker imaš pod kontrolo linijo ki jo hočeš :)
Post Reply