Žonpol dnevnik KBG

JajoPajo

Re: Žonpol dnevnik KBG

Post by JajoPajo »

Zelo lepo izgleda. Koliko g/m2 biogrene daš?
Zonpol

Post by Zonpol »

25 kg vrečo čez rastno sezono razdelim na 3 dele. Spomladi, pred poletjem in zgodaj jeseni. Iščem okno pred močnejšim deževjem, da pelete razmoči in razpadejo na manjše delce. Ko se osuši, rahlo pregrabim vso zelenico. Nato 2-3 košnje z mulčanjem, da materiala (peletov) ne odstranim v koš.

Sedaj sem posul 8kg/130m². Včeraj mulčal.

Vse padavine sedaj so bile preskušanja za zelenico. Ogromno vode jo je dušilo, idealni pogoji za bolezni. Sedaj bo glede na napoved bolje. Zjutraj bom zaradi vlage na listih začel s kratkim oroševanjem.

Mulčanje po Biogreni
Mulčanje po Biogreni
IMG_20240602_113823.jpg (2.47 MiB) Viewed 1090 times
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

Dnevnik Optimax 234 - 2019 | Renovacija KBG - 2022 | Dnevnik KBG Yvette
baktiv

Post by baktiv »

Brez besed, tko si želi vsak ki hoče imeti vrhunsko zelenico, trud ti je poplačan, da uživaš v hladni pijači ob vrhunski zelenici 🤜🤛🤳🤩
Zonpol

Post by Zonpol »

Ni to še to. Ob kar redni regulaciji rasti od zgodaj spomladi bilke niso imele vertikalne rasti. Listi so se širili horizontalno. Zaradi tega se je močno zgostila, ob vsem deževju in gostoti pa jo malo tepe porjavelost (odmiranje) listov pri dnu.

V kratkem spedenam.
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

plazo

Post by plazo »

Zonpol wrote: 06 Jun 2024, 10:33 Ni to še to. Ob kar redni regulaciji rasti od zgodaj spomladi bilke niso imele vertikalne rasti. Listi so se širili horizontalno. Zaradi tega se je močno zgostila, ob vsem deževju in gostoti pa jo malo tepe porjavelost (odmiranje) listov pri dnu.

V kratkem spedenam.
Pri meni se enako obnaša - odmiranje na dnu.
Kakšen nasvet glede tega?

Lep pozdrav,
Zonpol

Post by Zonpol »

Pri moji gostoti in stranskem širjenju listov drugače ne more biti v tako deževnem obdobju. Namen mi je bil zgostiti določene predele od puljenja. Dosejevanje pri latovki ne pride v upoštev.
To je za seboj potegnilo premalo prezračenost zelenice in odmiranje.

Danes sem pregrabil in potegnil kar dosti odmrle trave. Pred dežjem izjemoma vržem minimalno AMS-a granularno. Še koktajl dobrin foliarno.
Ko bo deževje (plohe) mimo, pa bom nahranil mikroorganizme v zemlji, ki bodo opravili razgradnjo preostalih mrtvih snovi. Sedaj bo topleje in bo talno življenje pestrejše.
Mesec pa ji bom pustil vertikalno rast, ter prešel na HOC okoli 4 (morda 5l cm za poletje.

To bi bilo to. Ne vem pa, kakšno situacijo imaš ti. Morda prikrita bolezen? Slike bi bile dobrodošle.
Po grabljenju (Groundskeeper).
Po grabljenju (Groundskeeper).
IMG_20240608_115335.jpg (2.56 MiB) Viewed 1022 times

brane10

Post by brane10 »

Jap Zonpol !Gostota naredi svoje!Ni dobro če je pregosta in preveč vlage.pa ni dobro če je preredka,Jaz mam grommer in grem z njim vse na 2 tedna da jo malo porežem stranske liste!Ta poseg ni tako grob kot zračenje!Včasih pa tudi prezračim malo višje
Zonpol

Post by Zonpol »

Po rahlem prečesavanju zelenice se je stanje rahlo poslabševalo. Preučil sem bilke ter prišel do ugotovitve da imam leaf spot. Ni bilo druge, kot da delujem kurativno. Razvilo bi se lahko v melting out, to pa bi bilo pogubno.
Sam leaf spot ni problem, a napoved temperatur ni bil ugoden za nadaljnji razvoj bolezni.

Stanje se je izboljšalo z rastjo. Včeraj pokosil, na 4 cm, danes zgodaj zjutraj zalil 2 cm. Venenja še ni bilo, preprečil sem zapiranje zemlje za vodni tok. Nekaj ploh bo v naslednjih dneh vzdrževalo minimalno namočenost.

Te vremenske razmere so bile in bodo še velik pritisk na zdravje zelenic.
Okrevanje po kurativni
Okrevanje po kurativni
IMG_20240621_153156.jpg (1.98 MiB) Viewed 708 times

baktiv

Post by baktiv »

Kaj bi se pa zgodilo če bi kosil na minimum tolk kot ti kosilnica dovoli (2cm?)?
Sploh sedaj ko vročina malo popusti in popoldanske plohe bi jo osvežile... Nevem samo razmišljam (verjetno napačno 🤣)
Zonpol

Post by Zonpol »

Vsak tip trave (ljuljka, travniška latovka, fina bilnica...) ima priporočilo višine košnje za dober izgled, bolezni... Nekatere izpeljanke se "lahko" kosijo tudi nižje. Zakaj "lahko"?

Nekdo bi rad trstikasto bilnico (tttf) kosil kosil na 2 cm, a najboljše rezultate bi dosegel pri 6 cm. Vzel bo izpeljanko, ki se dobro obnese tudi pri 2 cm.

Načeloma pa se skoraj vse lahko kosi nižje, le vedeti je potrebno kdaj kako to vzdrževati.

Če bi sedaj kosil na 2 cm, bi bil vložek dela neprimerno večji. Spomladi ja zaradi zgostitve in ugodnih pogojev, ko prehajamo v višje t, pa kosimo na priporočilo.
Tako visoka kot nizka košnja imata prednosti in slabosti. Odvisno, kaj želimo.

Sam osebno visoke zelenice ne maram preveč. Zelo nizka mi je všeč, a nisem pripravljen to vzdrževati, prav tako bi bila fina vretenka. Tako na sredini mi v pozni pomladi ustreza 4-5 cm. Dosežem enakomerni globlji barvni ton, saj visoko barvno maso poganja fotosinteza.

Sčasoma spoznaš kaj ti ustreza.

Post Reply