Končno se je malo posušilo, čeprav jutranja megla še vedno da veliko vlage v zemljo in biljke...
Imam tudi veliko 'hribčkov' od deževnikov..
Imam problem, se mi zdi da se je ta zemlja ki smo jo dali čez ilovco navezala z zgornjim slojem zemlje in res dooolgo časa traja da se vse skupaj posuši in prav tako ko hodim po travi ali ko kosim se kolesnice zelo poznajo in prav tako stopinje kjer stopam, biljke se ne postavijo tako hitro pokonci...
Ali bo pomagalo če res na pomlad celotno površino pokrijem s kremenim peskom, tako da se biljk skoraj nebi vidlo? Bi kar malo pretiraval s kremenim...
Bi ga pa seveda po določenem času še dodatno vdelal s prezrečevalcem (brez koša), ker se sam sigurno ne bo kar tako.
Iz katalp potrgal liste, ker sem dnevno pobiral in se mi ni dal več prepogibat
Pred dežjem, ko bo, bom še zadnjič doziral ureo in fe.
Baktiv RENO
Re: Baktiv RENO
- Attachments
-
- IMG_20241101_150142.jpg (773.26 KiB) Viewed 294 times
Ilovica z manjšim delom gline in dosti organske snovi je praktično najboljša zemlja. Poleti še vedno relativno dobro ohranja vlago, hranil pa ne odplakne prav hitro. Jeseni se pač dogaja to, kar se tebi. Normalen proces.
Če je v njej večji del gline, pa ni najbolje. Popolna glina je težka zemlja, z malimi delci, vode ne prepušča in se težko ogreje.
Kaj točno imaš, lahko preiskusiš s testom v kozarcu (nekje na forumu sem že dal slovenski link).
Tole je ena iz tuje strani:
https://rootedrevival.com/how-to-test-soil-texture/
Sodeč po tvojem dnevniku imaš problem le jeseni. Smo skoraj vsi na tem. Spreminjati sestavo zemlje je dolgotrajen proces, z majhnim izplenom.
Priporočam ti vsakoletno luknjanje ter vdelavo kremenovega peska. S tem boš dosegel malo večjo drenažno sposobnost. Samo po vrhu ni dovolj, pesek se bo doooolgo vdeloval globje. Po vrhu le za izravnavo.
Ne skrbi preveč, če nimaš gline, kar pa dvomim.
Jaz imam 1/2 površine ilovice, 1/2 pa bolj peščene. Tu moram veliko več zalivati, gnojiti... Na ilovici vse tipi-topi, le jeseni tako kot pri tebi.
Če je v njej večji del gline, pa ni najbolje. Popolna glina je težka zemlja, z malimi delci, vode ne prepušča in se težko ogreje.
Kaj točno imaš, lahko preiskusiš s testom v kozarcu (nekje na forumu sem že dal slovenski link).
Tole je ena iz tuje strani:
https://rootedrevival.com/how-to-test-soil-texture/
Sodeč po tvojem dnevniku imaš problem le jeseni. Smo skoraj vsi na tem. Spreminjati sestavo zemlje je dolgotrajen proces, z majhnim izplenom.
Priporočam ti vsakoletno luknjanje ter vdelavo kremenovega peska. S tem boš dosegel malo večjo drenažno sposobnost. Samo po vrhu ni dovolj, pesek se bo doooolgo vdeloval globje. Po vrhu le za izravnavo.
Ne skrbi preveč, če nimaš gline, kar pa dvomim.
Jaz imam 1/2 površine ilovice, 1/2 pa bolj peščene. Tu moram veliko več zalivati, gnojiti... Na ilovici vse tipi-topi, le jeseni tako kot pri tebi.
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.
Dnevnik Optimax 234 - 2019 | Renovacija KBG - 2022 | Dnevnik KBG Yvette
Ker sem radoveden, sem danes napolnil kozarec z zemljo in napolnil z vodo, sedaj čakanje 24ur...
Jutri javim
Jutri javim
- Attachments
-
- IMG_20241103_150830_edit_40435344487647.jpg (2.57 MiB) Viewed 260 times
Tako nekako po cca 24urah
Spodaj se lepo vidi peščena zemlja, na vrhu me pa skrbi plast gline, mivke?
Spodaj se lepo vidi peščena zemlja, na vrhu me pa skrbi plast gline, mivke?
- Attachments
-
- IMG_20241104_141908.jpg (3.39 MiB) Viewed 242 times
Fino bi bilo v tvoj kozarec dati pred tresenjem par kapljic detergenta, ki razbija in ločuje materijo. Plasti so bolj realne. A načeloma je to to.
Na hitro sem v trikotnik teksture tal v mislih potegnil črte in točka se je pojavila v polju meljaste ilovice.
Upam da sem prav določil, naredi sam točneje (imaš opis na povezavi testa kozarca).
Idealna ilovica je 20% gline, 40% peska in 40 % mulja. A meljasta ilovica so še vedno srednje težka tla, kar je dobro.
Naredi še enkrat (kar isti kozarec kar imaš že notri). Dodaj detergent, premešaj, pretresi, premešaj, pretresi in pusti. Lahko se zabavaš po urah, a po enem dnevu bo realno stanje.
Morda pa vzemi vzorce iz večih mest, morda boš presenečen.
Na hitro sem v trikotnik teksture tal v mislih potegnil črte in točka se je pojavila v polju meljaste ilovice.
Upam da sem prav določil, naredi sam točneje (imaš opis na povezavi testa kozarca).
Idealna ilovica je 20% gline, 40% peska in 40 % mulja. A meljasta ilovica so še vedno srednje težka tla, kar je dobro.
Naredi še enkrat (kar isti kozarec kar imaš že notri). Dodaj detergent, premešaj, pretresi, premešaj, pretresi in pusti. Lahko se zabavaš po urah, a po enem dnevu bo realno stanje.
Morda pa vzemi vzorce iz večih mest, morda boš presenečen.
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.
Ajoooj, čist falil tale post zonpol 🫣
Bom dodal detergent in še enkrat premešal...
Drugače danes zadnja košnja za to sezono(odkosa bore malo), razen, če ne bo izrazita otoplitev decembra, glede na zmešan vreme zadnja leta..
Drugače se mi pa del ob hiši kar redči in nekje rjavkast odtenek, ampak to bom reševal na pomlad...
Bom dodal detergent in še enkrat premešal...
Drugače danes zadnja košnja za to sezono(odkosa bore malo), razen, če ne bo izrazita otoplitev decembra, glede na zmešan vreme zadnja leta..
Drugače se mi pa del ob hiši kar redči in nekje rjavkast odtenek, ampak to bom reševal na pomlad...
Takoj zjutraj eno...
- Attachments
-
- IMG_20241119_065523.jpg (657.76 KiB) Viewed 165 times
Oi,
Ima še kdo tak problem po tem snegu ki ni bil kaj extra, ampak men je del ob hiši travo čist pobral
Bom reševal na pomlad, ampak zanimivo mi je pa vseeno
Ima še kdo tak problem po tem snegu ki ni bil kaj extra, ampak men je del ob hiši travo čist pobral
Bom reševal na pomlad, ampak zanimivo mi je pa vseeno
- Attachments
-
- IMG_20241227_110449.jpg (837.17 KiB) Viewed 53 times
Ne skrbi. Normalno zimsko redčenje zelenega dela. Skoraj sigurno sta krona in korenine žive. Spomledi se skoraj vse obnovi in razraste.