Cres dnevnik

Cres

Cres dnevnik

Post by Cres »

Živjo,

Pa je ob deževju končno prišel čas, da odprem dnevnik :)

Opis del:
Del površine sem poravnal in pripravil.
Manjši del pred odstranjevanjem folije
Manjši del pred odstranjevanjem folije
PXL_20240824_095229266.jpg (304.5 KiB) Viewed 267 times
Manjši del po izravnavanju (pripravljen za setev)
Manjši del po izravnavanju (pripravljen za setev)
PXL_20240824_155956517.jpg (258.46 KiB) Viewed 267 times
Na večjem in bolj sončnem delu sem pa izdelal namakalni sistem (zaenkrat bo ročno zalivanje dokler ne uredim hidroforja in avtomatike).
Slika izkopanih jarkov za namakalni sistem
Slika izkopanih jarkov za namakalni sistem
IMG_20240906_224735.jpg (87.84 KiB) Viewed 267 times
Izravnava večjega dela pa čaka, da dež mine. Kar prileze ven plevela pa ga kar ročno odstranim, saj ga zaenkrat ni bilo veliko (je bil pa v 90% slak, ki je zrastel iz korenin v zemlji). Vse skupaj pa sem pognojil z gnojilom ki ima daljše delovanje.
Setev planiram 20.9. če bo vreme

Travno seme sem naročil: https://samen-schwarzenberger.at/shop/s ... asen-sr150

Pripombe in vprašanja dobrodošla :)

LP Cres
Last edited by Cres on 09 Sep 2024, 12:17, edited 2 times in total.
Zonpol

Re: Cres dnevnik

Post by Zonpol »

Dobrodošel v dnevnikih!

Dobro bi bilo, da so slike v niti dnevnika. Poiskusi slikati z manjšo resolucijo, ali pa uporabi kakšen programček "size resizer".

Opisal si, da imaš površino dokaj izravnano. Priporočam ti, da na vrh posuješ še dressing sand in ga rahlo z grabljami razdeliš po površini. Izravnaš kar z rahlo obloženo paleto (lahko jo odrežeš na 1/2) ali s plastično. Tako boš dobil nivojsko dobro izravnavo. To naredi pred sejanjem, zemlja mora biti dokaj suha.

Za pripravo terena preberi dnevnike Baktiva, Braneta (ko je delal reno na strani 11), Andrej...

Teren mora biti utrjen. Upam da si valjal in nasipal ali odvzemal material. Nivilacijo lahko preveriš z dolgo alu libelo, ali pa kupi knauf U profil in nanj postavi vodno tehtnico. Vleci po površini in boš videl nepravilnosti.

Sedaj torej ravnanje in utrjevanje, pred setvijo pa le površinsko rahlo grabljenje (najbolje z mešanico peska) da pripraviš zgornji sloj za semena.

Morda poglej še moj dnevnik o pripravi zgornjega sloja.

Čim več objavljaj, pa ti bomo poskusili svetovati.

Tak projekt se ne dela vsako leto, zato je dobra priprava ključna za dober uspeh in popravke kasneje.
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

Dnevnik Optimax 234 - 2019 | Renovacija KBG - 2022 | Dnevnik KBG Yvette
Cres

Post by Cres »

Evo slike sem zmanjšal in dodal v objavo, hvala za nasvet/opozorilo :)

Na manjšem delu sem že izravnal površino z rimeljnem in paleto (le obtežena ni bila) in nato valjal. Postopek sem 2x ponovil.

Mislil sem, da bi površino izravnal brez top dressinga in bi potem naslednje leto popravljal neravnine s peskom.

Sem pregledal tvoj dnevnik in bom ob setvi naredil po korakih, kot si ti, le da ne bom uporabil top dressinga in mezotriona.

Pesek bom naročil naslednje leto ko bo pripravljen peskovnik. Namen imam naročiti kar 6m3 (nekaj za peskovnik, ostalo za zalogo) in bi potem po potrebi vozil pesek na zelenico. Sem pa "grablje za izravnavanje" izdelal že kar zdaj :D
Grablje za izravnavanje
Grablje za izravnavanje
IMG_20240909_123614 (1).jpg (155.84 KiB) Viewed 261 times
Zonpol

Post by Zonpol »

Bravo za slike. Si na pravi poti.
Objavljaj sproti, ker ti bo to kronologija. Pa še mi te bomo najedali in pametovali... 🙃.

Vse najboljše z vremenom. Seme pa čimprej!
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

Cres

Post by Cres »

Včeraj sem pregrabil, izravnal in povaljal površino. Nekaj malenkosti bo potrebno urediti še pred setvijo, drugače sem pa za zadovoljen z opravljenim delom :)
Izravnana večja površina 1
Izravnana večja površina 1
PXL_20240911_144006905.jpg (283.52 KiB) Viewed 237 times
Izravnana večja površina 2
Izravnana večja površina 2
PXL_20240911_144023310.jpg (234.92 KiB) Viewed 237 times
Sedaj pa samo še čakam, da bo vreme dopuščalo setev. Upam, da bo vikend in začetka okej, tako kot napovedujejo :D
Zonpol

Post by Zonpol »

Lepa površina.

Pred sejanjem rahlo pregrabi površino, par mm v vse strani. Nato lahko narediš brazde v eno smer, seješ ter grabiš prečno. Meni se je to odlično obneslo (poglej v dnevniku o prenovi).
Povaljaš, to je ključno.

Zemlja mora biti na vrhu suha! Drugače se ti bo vse prijelo na valjar in bo problem.

Bilo bi dobro tudi pokriti z vrteksom, saj bodo t nižje. Pod kopreno pa bo plast toplejšega zraka.

Po setvi vsaj 5x na dan rahlo močiti površino (par minut), semena se ne smejo posušiti ker drugače odmrejo.

Ljuljka ti bo vzklila v parih dneh. Travniška latovka pa bo potrebovala dlje, a ko se bo začela širiti bo veselje.

Cres

Post by Cres »

Hvala za info, bom upošteval zasvet glede grabljenja.

Plan za sajenje je sledeč:
-brazde
-setev
-brazde prečno
-valjanje
-start gnojilo (19-25-5)
-šota
-valjanje
-koprena

Bi bilo okej, če bi valjal samo na koncu ko bom potresel šoto, to je mišljeno v primeru, da bi bila zemlja preveč mokra?

Glede sejanja me zanima koliko semen bi dal, proizvajalec predpisuje 25g/m2. Je bolje, da delam samo en prehod ali je bolje da 2 (enako me zanima za gnojenje kaj priporočate)?
baktiv

Post by baktiv »

Zdravo, lepo imaš in spomini name pred enim letom 😁

Jaz bi naredil brazde, nato sejanje in brazde prečno, potem nujno valjanje pred šoto da se dobro sprime z zemljo... Šota čez in če sem prav pogledal svoj dnevnik, sploh šote nisem valjal, ker bi se mogoče šota malo prijemala valjarja....
zalivanje in napotki po besedah zonpola 👌

Vreme se bo sigurno zrihtalo in tudi segrelo v kratkem (delaj pa v suhem absolutno)
Srečno ✌️
Zonpol

Post by Zonpol »

Cres wrote: 12 Sep 2024, 12:19 Glede sejanja me zanima koliko semen bi dal, proizvajalec predpisuje 25g/m2. Je bolje, da delam samo en prehod ali je bolje da 2 (enako me zanima za gnojenje kaj priporočate)?
Menim, da količino semen lahko povečaš za 10% zaradi možnosti nekaljivih semen. Prav tako za gnojilo. Če boš videl da si kje karkoli zgrešil, ročno dodaš minimalno.

Osebno sem v senčnem pasu lovorikovcev na koncu naredil še en hitri prehod, kar se je pozneje izkazalo za dobro.

Vsekakor dva prehoda.

Umeri sejalec na npr. plahti za pokrivanje ali polivinilu. Seveda v brezveterju. Na koncu semena pometi in jih daj nazaj v vrečo.

Cres

Post by Cres »

Baktiv in Zonpol hvala za predloge!

Bom počakal, da bo zemlja suha. V tem času bom pa umeril posipalnik za seme in gnojilo :)
Post Reply