lani sem prvič sodeloval na platformi *Kickstarter* in tako pridobil robotsko kosilnico, ki za delovanje ne potrebuje GPS signala in tudi ne markirne žice v tleh. Vse deluje preko kamere in zmogljive umetne inteligence oz. programske opreme.
Ja, res je – vse, kar ste tukaj našteli kot slabosti robotskih kosilnic, je tudi mene motilo pri moji prejšnji. Zadnji dve leti sem bolj podrobno spremljal, kaj se dogaja na trgu, in ko sem videl lastnosti te kosilnice, sem se odločil, da jo podprem. Glavne prednosti:
- brez RTK (ima GPS senzor, vendar samo za sledenje v primeru kraje, ne za navigacijo),
- brez omejevalne žice,
- brez ročnega učenja (določanja meja območja košnje),
- možnost spreminjanja smeri in višine košnje za različne cone
- deluje na več medsebojno ločenih zelenicah,
- polnilna postaja je lahko oddaljena do 60 m od zelenice,
- integracija z Home Assistant
-...
Robota priključiš in že pri prvi košnji (ali samo pri mapiranju) sam določi meje parcele. Sam prepozna ovire in nevarnosti. Seveda lahko medtem spremljamo zemljevid in mu označujemo prepovedana območja, meje ipd.
Najlepše pa je, ko ga napolnim, ga odnesem na vikend parcelo (kjer ni GPS signala in elektrike), in mi pokosi travo.

Robota sem prejel jeseni tako, da bo letošnja sezona prava preizkušnja (predvsem zato, ker si želim, da med dopustom ne bi več potreboval nikogar prositi, naj preveri, kaj je z robotom).