Žonpol dnevnik KBG

Zonpol

Re: Žonpol dnevnik KBG

Post by Zonpol »

Pred dopustom potrosil elementarno žveplo, nekaj organika, nekaj malega kalija in magnezija, železo, serenade in rahlo reguliral rast.
Zaradi nekaj napovedanih ploh, zalivanja nisem nastavil. Padavin je bilo dosti, da ni šla v globoko mirovanje.
Zaradi regulacije me je pričakala precej nižja višina bilk, zraslo je za cca 2cm.
Poa annua je čudežno izginila, semeni pa mi travniška latovka.
Dobil par dollar spotov, nič pretresljivega.
Nasplošno ji je malo počitka dobro delo.

Sledi par košenj v smeri nižanja višine na 3-4 cm do nižjih dnevnih temperatur, nekaj hrane za mikrobe ter preprečevanje okužb s Serenade.
T zemlje je cca 22°C, prav kmalu preemergent.

Minimalen prirast v dveh tednih
Minimalen prirast v dveh tednih
IMG_20240804_102154.jpg (2.7 MiB) Viewed 655 times

Semenenje KBG
Semenenje KBG
IMG_20240804_103031.jpg (1.51 MiB) Viewed 655 times
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

Dnevnik Optimax 234 - 2019 | Renovacija KBG - 2022 | Dnevnik KBG Yvette
Zonpol

Post by Zonpol »

Pokosil na 5cm, odrezal le 1cm.
Vrbici pa sem naredil približno kroglasto frizuro.

5 cm
5 cm
IMG_20240805_190817.jpg (1.74 MiB) Viewed 638 times
Lokacija - Gorenjska, površina 130m², mono travniška latovka sorta Yvette (poa pratensis, KBG), zalivalni sistem Gardena.

letalec007

Post by letalec007 »

lepa zdrava. pri meni pa polno enih krogov ko sem prišel iz dopusta. Sumim na plesen zato sem nanesel signum.
Zonpol

Post by Zonpol »

Brez pregleda posameznih listov in površine "kroga" ter zelenice nasploh, je težko kaj reči. Morda imaš spodaj kamenje (kot jaz na nekaterih delih) ter se trava v vročini posuši (venenje), ker v vročini ne more sprejeti vode in hranil. Korenine so prekratke (na površju), zemlja pa zgoraj suha. Če ne traja predolgo, se z mokrimi dnevi kmalu opomore.

Pri sebi opazujem venenje določenih predelov, ki jih bom enkrat saniral. Trenutno ne zalivam, na splošno se zelenica dobro drži.
Regulacija počasi popušča, danes 1/2 cm odreza.

Venenje spredaj (spodaj)
Venenje spredaj (spodaj)
IMG_20240807_175141.jpg (3.07 MiB) Viewed 613 times

Pred ploho
Pred ploho
IMG_20240807_175450.jpg (1.87 MiB) Viewed 613 times

baktiv

Post by baktiv »

Lepše kot če bi bilo prvi dan položena ruša. 🫡👍👌
Top!!!
Zonpol

Post by Zonpol »

Res prekrasno poletje (a neugodno za zelenico) se počasi končuje.
Na splošno; zaradi visokih temperatur, močnega sevanja (jasni dnevi) ter minimalno padavin so šle zelenice v mirovanje. Če ni globokega zalivanja vsaj 1x na teden, lahko bilke umrejo. Z zalivanjem vsaj pridobiš dokaj uspešno preživetje.

V takih poletnih pogojih so bilke oslabljene in ranljive. Ena daljša ploha in lahko pride do katastrofe. Glive se razpasejo, bilka pa nemočna.

To se je delno zgodilo meni, dobil DS, nekaj pythum in brown patch. Reagiral skoraj prepozno, a na srečo se popravlja.

Nekaj golih mest bom počepal in vrgel semena.

Kdor ima danes lepo zelenico, je moral uporabiti ogroooomno vode, redno rahlo gnojiti in delovati redno fungicidno kurativno. Tako se lahko izide. Da se...

Prihajajo milejši časi. Čas za glavne poprake in priprava na pomladni zagon.

Poletne tegobe
Poletne tegobe
IMG_20240831_110630.jpg (2.4 MiB) Viewed 524 times

baktiv

Post by baktiv »

Tudi pri meni je bilo tako.... Vendar si me rešil s fungicidi, sedaj zjutraj na rosno travo rahlo zalijem(osvežim)... nato še zvečer pustim samozalivalec nekje 20min....

Je veliko bolje kot mesec nazaj 🫨

Pri tebi bo čez 10dni spet tako kot mora biti 😁
brane10

Post by brane10 »

Jaz nisem imel nekih problemov 2x dolar spot ampak sem takoj odreagiral glede na to da nisem prav veliko delal z njo!
Malo mi je še požgalo poo in glede na to da kako je vtoče se še drži ampak kot praviš poletje jo dodobra zdela!
Problem je ta vročina in zalivanje to je smrtna kombinacija!Ker je vroče voda fejst izpareva in se vse skup kuha!Pol pa če nima ruša zraka pa je ideal za glive!Upam da še samo ta teden tako vroče da se malo ohladi da pride k sebi in pol akcija!
letalec007

Post by letalec007 »

jest enako , samo da jest nisem takoj reagiral ko sem opazil kroge. Šel lagano na dopust in seveda so se krogi namnožili. Nato tretiral in je sedaj že veliko bolje.Je pa v gradnji zalivalni sistem ker tole je nočna mora .Več o zalivalnem v drugi temi
Zonpol

Post by Zonpol »

Prvi resnejše padavine po rekordno vročem poletju. Povezava za spomin...

https://www.24ur.com/novice/slovenija/p ... oslej.html

Popoldan po dežju z vilami temeljito naluknjal in privzdignil travno rušo. Padavine, hranila in kisik bodo bodo lažje prišli do korenin.
Ko se zemlja napije, v nedeljo pred ponovnimi padavinami pokosim, pregrabim z Groundskeeper grabljami , dosejem prazna mesta ter pokrijem s šoto. V začetku tedna bo deževalo, zato bom povaljal da se ruša izravna. Proti koncu padavin začnem z jesenskim blitzem - granularno. Kakih 1200-1400 g N/100m² naj bi znašal blitz. Letos sem zelo v minusu.

Še nekaj dobrot in poiskusil bom neke nove encime. Sporočim če se bo teorija obnesla v praksi. Gre za pospešitev odstranjevanja mrtvih snovi na vrhu in v zemlji.

Apliciral max kurativo.

Post Reply